Swap not shop

Denne uken er det miljøuke på Hønefoss videregående. Her kan du lese om klesbyttedagen.

Hvert programområde driver med forskjellige oppgaver med fokus på klimaet. Vi har intervjuet Andrine Olavsen som går første året på Design og håndverk. De har åpnet klesbutikken “Swap not Shop”.

Andrine forteller at hensikten med klesbutikken er at det skal være miljøvennlig. Ved å bytte klesplagg istedenfor å kjøpe nytt, blir det produsert mindre. Bærekraftsmålet 12 er ansvarlig forbruk og produksjon, og er i samsvar med kleshandelen. Derfor mener hun at du må ta ansvar for hvor mye du kaster og kjøper. Hvis man bytter klær istedenfor, kaster man mindre og dermed forurenser vi mindre.

Videre forteller hun hvordan byttehandelen foregår. Ved at man bytter inn så mange plagg man ønsker, og senere hente like mange klær tilbake som én leverte. Det er ikke bare klær man kan bytte, men også tilbehør som for eksempel vesker og belter. Selvfølgelig er det noen ulemper med dette, nemlig at elevene har forskjellige klesstiler og størrelser. Det er kjipt å bytte inn klær og ikke få noe du liker tilbake. 

Hun konkluderer med at butikken har gått veldig bra. Det har kommet mer og mer klær utover dagen noe som er flott, fordi på torsdag kan elevene hente de nye klærne sine. I mellomtiden fikser vi Design og håndverk-elevene på klærne som kommer inn, hvis det trengs. 

Journalister: Anine Finnerud og Marita Lindstadhagen (Vg1 Medier og kommunikasjon)

Fire elever i Vg1 Medier og kommunikasjon fikk i oppdrag tirsdag 15.10 å skrive en reportasje om det som foregikk på skolen 15.10, da alle elevene på skolen jobbet med klimaprosjekter. Andre elever i klassen lagde digitale plakater som skulle få folk til å velge en kjøttfri middag i uka. De to siste gruppen i 1MKA lagde også podkast om klimaendringer. 

 


Publisert 17. oktober 2019, oppdatert 8. mars 2020.