Surdu Mutus

Surdi Mutus er en skulpturell installasjon, plassert rett utenfor skolens bibliotek.

Verket er laget av en gammel sementblander, der overflaten er blitt sandblåst slik at den skinner i sølvgrått. Kunstneren har deretter limt på hundrevis av ørsmå lekepingviner i plast som så vidt titter ut og i alle retninger på baksiden av selve trommelen. Åpningen vender inn mot veggen. Verket går faktisk nærmest i ett med veggen det står foran, som om det forsøker å gjemme seg bort. Tittelen er latin og betyr døvstum.

Sementblanderen antyder og representerer et håndverk mer enn det er et håndverk. Kunstneren har utformet selve idéen bak verket og satt materialene sammen, men både plastpingvinene og sementblanderen er funnet materiale. Likevel har både farger og overflate vært viktige elementer for kunstneren.

Et kunstverk som består av gjenstander som i utgangspunktet ikke har noe med hverandre å gjøre, kaller man i kunsthistorien for en ready-made. Det er opprinnelig et amerikansk begrep knyttet til masseproduserte gjenstander som ble brukt for å skille dem fra gjenstander som ble håndverksmessig fremstilt. I kunsthistorien forbindes ready-made særlig med en bestemt kunstner: den franskamerikanske Marcel Duchamp. Hans skulpturer og installasjoner fra begynnelsen av 1900-tallet tok utgangspunkt i funnet materialeog objekter som i utgangspunktet ikke hadde noe med kunst å gjøre. Han satte dem deretter sammen til nye og underfundige installasjoner. Duchamp var en av kunstnerne som på tidlig 1900-tall utfordret synet på hva kunst kunne og skulle være.

Verket er et i en serie av foreløpig 13 der gamle sementblandere får ny funksjon, eller rettere sagt, mister sin egentlige funksjon. Cox har kombinert dem med uventede materialer og teknikker, som broderi eller små leker. Ofte snakker man om kunstnerens univers når man omtaler en kunstners arbeider, og Cox er opptatt av planeter og det metafysiske og verkene hennes er som små univers, der vi som betraktere får et unikt innblikk i en annen verden, galakse eller virkelighet i miniatyr. Sementblanderen kan altså tolkes som en metafor på en planet – kanskje vår egen? Lekepingvinene som titter ut bak trommelen er med på å understreke det lekne og lett surrealistiske ved verket.Vi som betraktere får et unikt innblikk i en annen verden, galakse eller virkelighet i miniatyr.

Om kunstneren
REGIEN COX (1977) er født i Nederland og studerte ved Kunstakademiet i Bergen, der hun tok hovedfagi tekstil. Hun har stilt ut sine arbeider ved en rekke gallerier og visningssteder i Norge. Cox jobber både med maleri, tegning, tekstil, skulptur og installasjoner, men ikke alltid i den tradisjonelle betydningen av disse mediene. Coxs kunstverk overskrider på mange måter de ulike sjangerne.


Publisert 31. mars 2017, oppdatert 5. april 2017.